1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Zgrada Općine

Sample Image

Zgrada Općine

Lovački dom Novi Jankovci

Sample Image

Lovački dom Novi Jankovci

Lovački dom Stari Jankovci

Sample Image

Lovački dom Stari Jankovci

Lovački dom Stari Jankovci

Lovački dom Stari Jankovci

Posljednje

 • EU projekt "Naša budućnost"

   

  Priručnik možete preuzeti ovdje.

   

  {AG thumbWidth="300" thumbHeight="200" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="ffffff" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="500" frame_height="300" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="1" paginImagesPerGallery="6" albumUse="1" showSignature="0" plainTextCaptions="0" template="classic" popupEngine="fancybox"}galerija/clanak178{/AG}

 • Udruga za njegovanje običaja Mađara – Stari Jankovci

  UDRUGA ZA NJEGOVANJE OBIČAJA MAĐARA – STARI JANKOVCI je u organizaciji Saveza Mađarskih Udruga iz Belog Manastira koji je predvodio saborski zastupnik za mađarsku nacionalnu manjinu, gospodin  Šandor  Juhas organizirao druženje za nekoliko stotina svojih članova, uz obilazak Baranje, u Kopački rit, gdje smo pogledali Nacionalni park. Zatim smo posjetili dvorac u Tikvešu, odakle smo otputovali u Baranju, Batinu - kod spomenika, gdje je gospođa Renata Čete održala povijesno predavanje o događajima tog mjesta.
  Jutarnji doček gdje je sve i počelo odvijalo se u Mađarskoj kući u Belom Manastiru gdje smo dočekani sa doručkom, a nakon obilaska Baranje, u Zmajevcu, u Mađarskoj kući, organiziran je ručak za sve posjetitelje, te uz živu glazbu i ugodno druženje smo dočekali sumrak kada smo krenuli kući.

  ČAKOVCI 2015
  Isti dan je naša odrasla folkorna grupa gostovala na Međunarodnoj smotri folklora u Čakovcima, gdje su nastupili sa spletom Sarkozy i Deldunantuli. Nakon nastupa družili su se s gostima do kasnih večernjih sati.

  OSIJEK

  Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci je i u 2015.godini ponosno predstavljala Općinu Stare Jankovce na tradiciji Mađarskog Kulturnog Društva NÉPKÖR, na manifestaciji „Dan Mađara u Osijeku” na kojoj su nastupili 12. rujna na Glavnom trgu u Osijeku. Ovom priredbom, koju organiziraju po 17. put, Mađarsko Kulturno Društvo NEPKOR želi kao mađarska zajednica naznačiti prisutnost na ovim prostorima. Na manifestaciji su sudjelovale brojne folklorne i glazbene skupine mađarskih kulturnih društava Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, kao i gosti iz susjedne Mađarske koji su uz kvalitetan program obogatili kulturni život grada Osijeka. Pečuški puhački orkestar Ércbányász svake godine prisustvuje manifestaciji. Ove godine su nastupili i gosti iz „Vadrózsa”. U povorci smo mi i gostujući plesači predvođeni Pečuškim puhačima „Ércbányász” i plesnom skupinom „Zengővárkony” sa Mečeka krenuli sa Trga Ante Starčevića, prolazili Županijskom ulicom, preko Trga Slobode do Hotela Osijek, šetnicom kraj Zimske luke i Ribarskom ulicom natrag na Trg Ante Starčevića . Nakon povorke započeo je nastup plesnih skupine,  18-20 kulturnih udruga, sa približno 350 sudionika, a osim nastupa, na trgu su bili izložbeni stolovi na kojima Udruge i KUD-ovi izlažu svoje rukotvorine i tradicionalne gastronomske pripravke na 20 štandova. Pojedine udruge su uprizorile jesenjske radove, kao npr. gaženje grožđa i ukuhavanje pekmeza na starinski način. Pekla se riba i langošice, kušali su se kopački riblji specijaliteti, itd.  Članovi Udruge za njegovanje običaja Mađara iz Starih Jankovaca nastupili su sa svojom dječjom skupinom i spletom „Szeki“, a odrasla folklorna skupina nastupila je sa svojim spletom „Deldunantuli“. Nakon brojnih nastupa u zajedničkom završnom čardašu zaplesali smo sa svim prisutnim gostima.

  Budući naša Udruga za njegovanje običaja Mađara broji preko 45-ero članova dječje uzrasti, nastojimo im upotpuniti i uljepšati svaki odlazak na nastup, a ovom prigodom smo ih odveli u osječki Park kralja Držislava, ispred doma HV-a gdje su imali prilike vidjeti impozantne skulpture Transformera, visoke desetak metara, teške i do 30 tona, koji su nakon Podgorice i Beograda stigli i u Osijek. To je putujuća izložba divovskih skulptura sastavljenih od metalnih dijelova s auto-otpada, mladog podgoričkog umjetnika Danila Baletića. Djeca su bila oduševljena, svi smo zajedno gledali izložene Transformere, slikali se i dobro se zabavili.
  U povratku smo, budući se održavaju 50.Vinkovačke jeseni, s djecom i ostalim članovima prošetali smo Vinkovcima, te počastili djecu sladoledom.

  {AG thumbWidth="300" thumbHeight="200" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="ffffff" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="500" frame_height="300" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="1" paginImagesPerGallery="6" albumUse="1" showSignature="0" plainTextCaptions="0" template="classic" popupEngine="fancybox"}galerija/clanak176{/AG}

 • KUD "Jankovci" Stari Jankovci

  Iza nas su velike aktivnosti vezane uz jubilarne 50. "Vinkovačke jeseni" najmasovniju i najveću manifestaciju tradicijske kulture u Hrvatskoj a i šire, na kojima su članovi KUD-a "Jankovci" imali zapaženo mjesto. U petak 11. rujna svojim nastupom KUD "Jankovci" je otvorio Folklorne večeri, županijsku smotru folklora na kojima su zauzeli 6. mjesto od 50 KUD-ova po ocjenama prosudbene komisije u sastavu mr.sci. Ljubica Gligorević, prof. Zdenka Ivanković i Franjo Japelj. To je nastavak konstantno dobrih rezultata i nastupa na Folklornim večerima te još jedna potvrda dobrog rada. Nećemo spominjati da potpora, posebice financijska nije u skladu s rezultatima pa članovi sami snose veliki teret aktivnosti društva ali su i pored toga prije svega Jankovčani i samo Jannkovčani, koliko god se članovima činilo da tim istim Jankovčanima nije baš previše stalo da se selo Stari Jankovci prezentira na ovako visokom nivou. Prilikom tog nastupa društvo je darivalo tortu koja je bila ukrašena službenim logom "Vinkovačkih jeseni" gradonačeniku grada Vinkovaca i predsjedniku organizacijskog odbora "Vinkovačkih jeseni" dr. Mladenu Karliću a koju je pripremila i donirala ANA PETRUŠIĆ na čemu joj se posebno i ovim putem zahvaljujemo.Zahvaljujemo se i svima koji su u petak 18.rujna pomogli u organizaciji, pripremanju hrane kao i donacijama, kada smo priredili, za naše drage goste iz Čare na Korčuli VU "KUMPANIJA" i druge goste uz članove KUD-a, druženje i zabavu uz pečenje rakije i kazan, pripremu čobanca, lovačke juhe,fiš paprikaša, kotlovine, kobasice i prženog šarana a to su : Općina Stari Jankovci i načelnik Dragan Sudarević, Mjesni Odbor Stari Jankovci i Denis Travančić te Zorislav Kvesić, cvjećarnica Petra Novi Jankovci i kum KUD-ove zastave Pero Udovčić, caffe bar "Deni" Stari Jankovci, Danica i Karlo Brizanac i naravno PRIJATELJI SELA : Petar Lučić, Drago Travančić, Stjepan Nović, Vladimir Sudarević, Anto Jurišić, Stanko Kvesić, Zoran Mamić, Josip Oliver Šaršmit, zatim članovi LD "FAZAN" Orolik te NK "HAŠK-SOKOL" Stari Jankovci i Mirko Topić koji nas istom mjerom podržavaju i prilikom organizacije smotre folklora koja se svake godine održava zadnju nedjelju u mjesecu svibnju i pokazuju nama članovima da trebamo nastaviti s ovakovim radom bez obzira na sve nedaće i prigovore ponekih "jankovčana".
  Sve je ovo priređeno u noćnim satima nakon svečanog otvorenja 50. "Vinkovačkih jeseni" na kojemu su nastupili članovi KUD-a "JANKOVCI" po prvi put od osnutka društva 1971. godine. To je bila velika čast i priznanje za sve sadašnje članove društva koji su se našli na pozornici pred brojnim auditorijem na glavnoj pozornici na Trgu Bana Šokčevića u Vinkovcima kao i pred gledateljstvom HTV 1 uz direktan prijenos uživo. Mogu biti ponosni i svi oni bivši članovi društva koji su kroz ovih gotovo 45 godina njegovali tradicijsku kulturu mještana Starih Jankovaca i time doprinijeli da je sadašnja generacija članova dobila priliku i čast natupiti na svečanom otvorenju jubilarnih 50. "Vinkovačkih jeseni" sa mađarskim čardašima iz Starih Jankovaca.
  Uz goste iz Čare kod članova društva smješten je i dio članova HKUD "FRA PETAR BAKULA" iz Posušja, B i H. U nedjelju 20. rujna članovi KUD-a "Jankovci" bili su sudionici na do sada najmasovnijem svečanom mimohodu 50. "Vinkovačkih jeseni" uz direktan prijenos uživo na HTV 2, kao i gosti VU "Kumpanija" Čara, HKUD "Fra Petar Bakula" Posušje te KUD "Kolo" Vukovar koji su uz ostale goste imali zajednički ručak i druženje u našem Domu kulture.To je još jedan dokaz kako članovi KUD-a "Jankovci" u svakoj prilici otvorena srca nastoje što bolje prezentirati svoje selo, općinu, županiju unatoč i usprkos velikih poteškoća, naročito finacijskih- jer kad bi za svoje djelovanje bili primjereno sufinancirani gdje bi im bio kraj?
  U večernji satima gosti iz Čare su imali nastup na Državnoj smotri Hrvatskog izvornog folklora a njihovim ispraćajem u jutarnjim satima u ponedjeljak 21.rujna završile su se aktivnosti članova KUD-a "Jankovci" i ostaju uspomene na još jedne nezaboravne "Vinkovačke jeseni" koje će biti poticaj za još bolji rad na očuvanju tradicijske kulture Starih Jankovaca.

  {AG thumbWidth="300" thumbHeight="200" thumbAutoSize="none" arrange="priority" backgroundColor="ffffff" foregroundColor="808080" highliteColor="fea804" frame_width="500" frame_height="300" newImageTag="0" newImageTag_days="7" paginUse="1" paginImagesPerGallery="6" albumUse="1" showSignature="0" plainTextCaptions="0" template="classic" popupEngine="fancybox"}galerija/clanak175{/AG}

   

 • UDRUGA "ZLATNA DOB" STARI JANKOVCI ČLANICA SOS-NET MREŽE

  Udruga "Zlatna dob" Stari Jankovci, na Osnivačkoj Skupštini koja će biti održana  28. rujna 2015.g.  postat će članica SOS-NET mreže pružatelja socijalnih usluga, čiji će zadaci biti priprema i prijava partnerskih projekata, ali i uspostavljanje i održavanje internet burze socijalnih usluga. Osoba za predstavljanje u SOS-NET mreži biti će Tanja Vidović.

ČESTIT BOŽIĆ I SRETNA NOVA GODINA!

Izrezak.JPG

Advent u Starim Jankovcima

Udruga KLU „Radost“ već četvrtu godinu organizira proslavu Adventa. Želi potaknuti sve generacije, od mališana do baka i djedova, da se na trenutak maknu od tehnologije, skupe na jednom mjestu te prisjete što je zapravo Božić. Uz užurbani način života, zaboravljamo na ljubav koju trebamo darovati jedni drugima, a samo ona može ispuniti dušu istinskim mirom i radošću. Uz druženje ste mogli kupiti ukrase i aranžmane, a sav skupljeni novac poslat će se za školovanje djece u Africi. Za djecu su bili pripremljeni posebni ukrasi kojim su mogli okititi veliki bor te su na taj način i oni sudjelovali u proslavi. Organizaciji su se pridružili M.O. Stari Jankovci kao nositelj svih popratnih sadržaja proslave adventa (bor, jaslice, adventski vijenac) te UDVDR Stari Jankovci, DVD Stari Jankovci i NK HAŠK Sokol Stari Jankovci.NK HAŠK Sokol je počastio sumještane slavonskim delicijama.

Više o tome možete vidjeti na facebook stranici.

Novi dječji vrtić skrbit će za 55 mališana

STARI JANKOVCI - Općina Stari Jankovci još 2008. godine osnovala je Dječji vrtić ''Krijesnica'' koji je od osnutka do danas djelovao u lošim uvjetima. Međutim, jučer je svečano otvoren novouređeni vrtić površine 400 četvornih metara na radost sve djece.

- Imamo najljepši božićni poklon, otvorili smo novi lijepo uređeni dječji vrtić. Kako su prije bili loši uvjeti za boravak djece u vrtiću, sagrađen je novouređeni vrtić proračunskim sredstvima Općine Stari Jankovci uz sufinanciranje Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Skupština Vukovarsko-srijemske županije darovala je zemljište u dvorištu osnovne škole, a ukupna investicija je 2,200.000 kuna - istaknuo je Dragan Sudarević, načelnik općine Stari Jankovci.

U novom vrtiću ima mjesta za 55 mališana, a trenutno u vrtić ide oko 38 mališana dok će se kasnije priključiti 17-ero djece u predškolskim skupinama iz naselja općine Stari Jankovci i Bogdanovci.

- Ovo je poseban dan za nas jer smo nakon pet godina rada u lošim uvjetima dobili zaista prekrasan dječji vrtić. U odnosu na prošli objekt gdje je krov prokišnjavao, gdje je bila loša stolarija, sad imamo konačno normalne uvjete za rad. Vrtić radi od 6 do 16.30 sati, što je velika pogodnost za roditelje, jer već u 6 sati mogu dovesti djecu, dok se u ostalim vrtićima počinje u 7 sati. Kapacitet vrtića je 55 djece, od kojih je 38 u vrtićkim skupinama, dok je 17 u predškolskoj grupi - rekla je Gordana Radić, ravnateljica vrtića ''Krijesnica'' Stari Jankovci. Svečanim rezanjem vrpce, vrtić su otvorili župan Božo Galić i načelnik općine Dragan Sudarević.

Osim vrtićke djece, Općina Stari Jankovci pomaže roditelje novorođene djece s 1.000 kuna, opremanje prvašića s 800 kuna, sufinancira prijevoz srednjoškolaca a nakon završetka fakulteta nagrađuje s 3.500 kuna. Rad vrtića Općina Stari Jankovci kao osnivač sufinancira s oko 400.000 kuna godišnje.M.Kokaj

Ukupna investicija je 2,200.000 kuna, rečeno je na otvorenju objekta

Više o tome možete pročitati ovdje.

Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci

Članice odrasle folklorne grupe Udruge za njegovanje običaja Mađara su u subotu 13.11.2014.godine nastupali sa Deldunantuli plesom u Novom Bezdanu. Zajedno sa voditeljicom, gospođom Ružicom Čuljak naporno rade cijele godine.... Naučili su puno spletova ( Sárközi, déldunantuli,...), nastupali su diljem naše lijepe Hrvatske...i Republike Mađarske, a sada su odradili i zadnji nastup u ovoj 2014.godini. Osim njih, u Novom Bezdanu nastupali su gosti iz Darde, Osijeka, te ostali, a program je bio prelijep, baš kako dolikuje ovim nadolazećim božićnim blagdanima....., a najviše nas se dojmio koncert "Nepkőr"-a kada su nam pjevali božićne pjesme. Nakon obaveznog dijela i nastupa za koji smo dobili pohvale... Čak su nas izdvojili kao uzor da i druge Udruge i kud-ovi pokušaju sa odraslom folklornom grupom od nove godine, jer primjećuju da smo mi uspješni.... Nastavili smo se družiti uz večeru i dobru glazbu do kasnih sati....i tako... iza nas  polako prolazi  jedna uspješna godina... a nadamo se da će slijedeća biti još bolja i uspješnija.... Mi hrabro koračamo naprijed i prepuštamo se boljim danima.

DSC_0268.JPGDSC_0270.JPGDSC_0271.JPGDSC_0280.JPG

Dječji vrtić "Krijesnica Jankovci"

DRAGI RODITELJI!

OVO SU POSLJEDNJE RADNJE OKO PRESELJENJA U NOVU ZGRADU VRTIĆA. U PONEDJELJAK POČINJEMO S RADOM NA NOVOJ LOKACIJI, NASELJE RUĐERA BOŠKOVIĆA 1A, NOVI BROJ TELEFONA BITI ĆE 032 540 007 KAKO SU OVO ZADNJE RADNJE, MOLILI BI VAŠU  POMOĆ U SUBOTU 13.12. 2014. godine OD 9.00 SATI PA NADALJE (predvidivo do 12.00 sati). VAŠA POMOĆ NAM JE POTREBNA ZA SADNJU SADNICA OKO NOVE ZGRADE VRTIĆA (46 sadnica) OČEKUJEMO VAS SUTRA (s potrebnim alatom i puno dobre volje ). UZ SADNJU SADNICA, ZAVRŠIT ĆEMO S PRESELJENJEM KRUPNIJEG NAMJEŠTAJA KOJI SAMI U TIJEKU DANAŠNJEG DANA NE USPIJEMO PRESELITI. OČEKUJEMO VAŠU POMOĆ I PODRŠKU I UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA NJOJ.


RADNICI VRTIĆA „Krijesnica Jankovci“
(ODGOJITELJI VAŠE DJECE)

Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci

Udruga za njegovanje običaja Mađara je odradila i svoju božićnu radionicu u kojoj su sudjelovala Sva naša djeca-nasi članovi u dobi od 4 do 14 godina.Radionice su bile pod temom "Stiže nam Božić" na kojoj smo pripremili čestitke za naše najdraže....izrađivali čestitke i ukrase za bor i za samu "Mađarsku kuću" koju smo cijelu ukrasili. Djeca su sa oduševljenjem bojala, crtala, izrezivala kolaž papir i lijepili na čestitke... Od glinamola izrađivali figurice...od kartona smo napravili saonice, sobove i Djeda Mraza..te vilenjake... Jako smo sretni što sve tako lijepo izgleda....a djeca su oduševljena.... Iskreno se nadamo, da će se svidjeti i drugima, onima koji nas budu posjetili u našim prostorijama, možda na Božićnoj priredbi koju ćemo održati 20.12.2014.godine ....te onima koji to mogu vidjeti na slikama!

DSC_0042.JPGDSC_0044.JPGDSC_0046.JPGDSC_0073.JPG

Udruga za njegovanje običaja Mađara održala je 04.12.2014.godine svoju Izbornu Godišnju Skupstinu u prostorijama "Mađarske kuće" sa svojim članovima i prisutnim gostima. Skupštinu su uveličali načelnik Općine Stari Jankovci, gospodin Dragan Sudarević, Predsjednik Vijeća Mađarske Nacionalne Manjine Općine Stari Jankovci, gospodin Karlo Mađaroš, Predsjednik Dvd-a, gospodin Ivan Pastor, Predsjednica Udruge umirovljenika, gospođa Kata Vidović, Predsjednica Udruge žena, gospođa Jasna Šajtoš , predstavnica Katoličko Laičke Udruge "Radost", te predstavnik ŠRU "Amur",  gospodin Karčika Balog.
Predsjednica Udruge za njegovanje običaja Mađara otvorila je Skupštinu sa par riječi i pozdravila je sve prisutne članove i prisutne goste.Zatim nam je predsjedavajuća, gospođa Ljubica Mađaroš pročitala dnevni red, te nas uputila u sve točke dnevnog reda. Predsjednica je podnijela izvještaj o radu Udruge u 2014.godini, zatim je podnesen financijski izvještaj za 2014.godinu, predložena su i izabrana radna tijela: Upravni odbor, Predsjednica Udruge, dopredsjednica Udruge, tajnik, te prema novom Zakonu o udrugama morali smo izabrati i Likvidatora Udruge. Za Predsjednicu Udruge izabrana je gospođa Margita Budim koja je i unazad svih ovih godina dobro vodila Udrugu i uvelike dala svoj doprinos samoj Udruzi. Dopredsjednica Udruge je gospođa Ružica Čuljak, a tajnica Udruge je gospođa Anita Miličević. Za Likvidatora Udruge izabrana je gospođa Danijela Mađaroš. Sretni smo što u svom članstvu imamo osobu koja je spremno prihvatila tako odgovornu funkciju. Zati
m je predložen i usvojen novi dopunjeni Statut Udruge. Nakon toga su gosti pozdravili sve prisutne s par riječi..... Svi su pohvalili naš aktivan rad, trud, istakli potencijal i napredak, aktivnosti kojima se bavimo, naglasili da nam žele sve dobro i u slijedećoj godini...te naravno suradnju s Udrugom za njegovanje običaja Mađara u svakom pogledu.... Puno su nam značile riječi osoba, Udruga, društava koji vole, cijene i poštivaju naš rad. Nadamo se da će i ubuduće suradnja biti na nivou. Nakon obaveznog dijela, uslijedio je "Domjenak" gdje su se svi družili,  opušteno i veselo uz dobru glazbu, te uz kolače, kavu i čaj još satima razmjenjivali iskustva o svojim aktivnostima....
Ovim putem se zahvaljujemo svima koji su podržali, podržavaju i podržati će naš rad... - rad Udruge za njegovanje običaja Mađara u Starim Jankovcima.

DSC_0091.JPGDSC_0092.JPGDSC_0174.JPG

Nova Odluka o komunalnom redu

Dokument možete preuzeti ovdje.